top of page

Kort reisverslag 30 mei t/m 16 juni 2016

Beste mensen,

 

Recent zijn Cobie en ik weer naar Oekraïne geweest en wel van 30 mei t/m 16 juni.

Hier volgt een korte weergave van de reis.

In de eerste week hebben we bij Winterberg een dag gepauzeerd voor een heerlijke dagwandeling.

Vervolgens hebben we in Polen Krakov bezocht en in Oekraïne zijn we een dag in Lviv geweest.

Met name in de laatste twee steden waren we geinteresseerd in de geschiedenis van de holocaust.

Zaterdagavond kwamen we aan in Zhytomir en de zondag zijn we, zoals gebruikelijk, in een baptistengemeente naar de kerk geweest en hebben we bekenden ontmoet.

Maandag was de eerste “werkdag” en hebben we uitgebreid gesproken met Dr. Basjek (directeur kinderziekenhuis) over:

(Na dit gesprek hebben we nog een vervolg overleg met de tolk Olga )

  1. De gezondheidszorg voor de volwassenen in de stad Zhytomir (60-80 artsen)

  2. De gezondheidszorg in de provincie Zhytomir, = +/- klein België. Ontmoeting met Dr. Victoria

  3. De “electrische therapie” op de kinderpolikliniek. Hij vraagt onze mening én de onderbouwing daarvan. (wordt later uitgewerkt!!!)

Dr. Beregova zal ons woensdag ontmoeten met 4 artsen voor teach the teacher.

Dinsdag 7 juni ontmoeten we Dr. Victoria, lid van het landelijk bestuur van Family docters en voorzitter van het daardoor gevormde departement Quality of Care en tevens voorzitter van het regionale bestuur van Family doctors,én Dr. Nathalia, hoofd van het center for Primary Care in Berdichiv.

We bespreken met hen de vraag naar training in de provincie Zhytomir en de daarvoor geplande  bijeenkomst deze week. Dit is tijdens een bijeenkomst van de artsen uitgebreid voorbesproken. De vraag is om training op te starten in 5 van de 22 regio’s in de provincie Zhytomir. We geven aan te kunnen helpen met opstarten met teach the teacher maar dat het uiteindelijk hun eigen taining moet zijn/worden.

Woensdag 8 juni ontmoeten we Dr. Beregova met 4 jonge artsen die belangstelling hebben informatie en de eerste orientatie te krijgen om zelf cursus te gaan geven. Deze groep hebben we gelijk een 3 uur-durende training gegeven. Ze waren zeer enthousiast, maar voelden zich nog niet in staat zelfstandig cursus te geven. In november zullen ze assisteren.

Donderdag 9 juni bezoeken we ’s morgens een gehandicapten-initiatief van de baptistengemeente in Reja, 30 km ten zuiden van Zhytomir.

’s Middags is de bijeemkomst met artsen uit de stad afdeling volwassenzorg én artsen uit de provincie. In plaats van de aangekondigde 30 artsen waren er ongeveer 50. Eerst een introductie presentatie en daarna discussie.

Hier ligt de vraag op tafel in de vijf regio’s cursus op te starten waarbij als onderwerpen werden gevraagd: Suikerziekte, onderzoek van het kind en evt. oorontsteking. We besluiten 4 van deze regiosteden in de komende dagen te bezoeken: Korostysyv, Berdicyv, Oievsk en Novohrad-Volinskyj

Vrijdag 10 juni. ‘s Morgens bezoeken we Korostysyv  foto 9 en ’s middags Berdicyv. Het zijn medische posten met totaal verschillende uitrusting. Totaal verschillende ligging t.o.v. stad en platte land en ze vragen wel allemaal de training. Wat is hun vaardigheid? We gaan het t.z.t. zien.

Zaterdag 11  juni zoeken we wat contacten. Ook een mooie rondrit gemaakt

Zondag 12 juni bezoeken we weer een baptisten gemeente

Maandag 13 juni bezoeken we Olevsk 190 km ten noord westen van Zhytomir, tegen Balarus aan.

Dinsdag 14 juni bezoeken we twee buitenposten van Novohrad-Volinskyj, ook weer iets heel anders. Een beetje vergelijkbaar met een eenvoudige plattelands huisartsenpraktijk. Wel in ontwikkeling!!! Er wordt goed voor ons gezorgd.

Dan zit ons programma er op en gaan we huiswaarts waarbij we op de terugweg in Krawatka in de buurt van Lutz nog een Nederlandse ondernemer (varkensboer) bezoeken om over sponsoring te spreken. Als we daar om 19.00 uur vertrekken, begint de thuisreis.

Woensdag 15 juni  hebben we wel 7 uur en 15 minuten nodig om de grens over te komen.

Donderdag 16 juni  ‘s avonds  om 19.45 uur weer terug in Leerdam en we hebben dan 4930 km gereden. Het was een lange en vermoeiende, maar ook weer mooie reis.

bottom of page